[+] Debian Jessie a NVidia GTX 960M

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
supertruper

[+] Debian Jessie a NVidia GTX 960M

Post autor: supertruper »

Witam. Mam laptopa z kartami graf: Intel i NV GTX960M. Mam problem z uruchomieniem karty NVidii (optimus).
Mam Debiana Jessie amd64. W howto na stronie Debian.org w dziale NVidia drivers przeczytalem ze nvidia-driver (non-free) nie obsługuje moje karty. Piszą żeby zainstalowac oficjalne sterowniki dla inuxa64 ze strony NVidii. Totez sciągnąłem najnowszą wersję (plik 352.21.....x86_64...run) i robiłem wszystko według instrukcji. Zainstalowalem header'y, build essentials, uruchomułem ten plik run, instalator zainstalował mi sterowniki. Poszło nvidia-xconfig. W pliku xorg.conf był driver "nvidia". Niestety przy probie uruchomienia systemu pojawia się czarny ekran z mrugającym kursorem w lewym górnym rogu. przeczytałem już chyba wszystko co było w necie odnośnie podobnych problemów (aczkolwiek dotyczących innych Linuxów albo kart NVidii)...dodalem nouveau i inne do blacklisty, dodawałem BusID do xorg.conf...modyfikowałem ustawienia gruba (nomodeset) według różnych "tipów" przeczytanych w necie...skutek ten sam...czarny ekran z kursorem....
w xorg.0.log jest wpis: "no devices detected" oraz "no screens found"...
Może ktoś ma podobną kartę graficzną lub podobny problem i mógłby mi udzielić jakiś wskazówek. Jestem nowy w Linuxie i nie wiem jak to rozwiązać. Chciałbym w końcu uruchomić te kartę i zainstalowac bumblebee.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
supertruper

Post autor: supertruper »

widze burzę odpowiedzi..więc sam sobie odpowiem. Udało mi się uruchomic bumblebee z obiema kartami. Po 2 tyg poszukiwan, placzu, i reinstalacji systemu. Pomogło wywalenie wszystkich pakietow nvidia* z jessie i zainstalowanie nvidia-kernel-dkms ,nvidia-driver ,bumblebe-nvidia i primusa z experimentala. mam co prawda FrankenDebiana z Jessie, Sida i Experimentala, ale optirun/primusrun działa na enwidii i system sie puki co nie wywala. ...a juz chcialem rzucic linuxa i wrocic do windy ;p
Zablokowany