Chcę sobie napisać skrypt (w zasadzie to jeden kawałek, bo resztę mam). Są dwa pliki, zwykłe tekstowe:
Plik A:
Kod: Zaznacz cały
Nazwa:aaabbbccc
Numery: abc-131 cde-476
Nazwa:ggghhhjjj
Numery: hjk-789 drt-552
...
Plik B:
Nazwa:ggghhhjjj
Numery: hjk-789 drt-552 rty-492
...
Pliki te generowane są automatycznie, jak widać bardzo podobne. W czym rzecz? Postaram się wyjaśnić w miarę krótko i zwięźle. Potrzeba zrobić taki manewr:
Linia numer 1 i linia numer 2 w pliku A są identyczne jak np. linia 7 i 8 w pliku B, to należy je usunąć z pliku B. Tu akurat nie ma problemu, proste jest.
Mam to zrobione tak:
while read line; do
grep -q "$line" B
if [ "$?" == 0 ] ; then
sed -i /"$line"/d B
fi
done<A
Ale jeżeli trafi się taki przypadek:
W pliku A mamy np.:
...
W pliku B:
Numery: abc-131 cde-476 wrt-345
...
Jak widać linijka z Nazwa jest tu i tu taka sama, ale różni się linia Numery. I tu zaczynają się schody - jeżeli trafi się takie coś, to należy to zostawić w pliku B, obydwie linie. I tego nie wiem jak zrobić, niestety. Poprosiłbym o jakieś sugestie?
Najprostsze co mi przychodzi do głowy, to właśnie porównywanie linii parami, tylko nie wiem jak to wykonać. W sensie biorę dwie linijki z jednego pliku i porównuję z dwoma z drugiego pliku, taki zmodyfikowany while read line; do ...
Edycja:
Wymyśliłem sobie też coś takiego, co mogłoby uprościć ten proces - czyli połączenie tych dwóch linijek w jedną, np.
Nazwa:aaabbbccc Numery: abc-131 cde-476
Wtedy można by to załatwić jednym while read line... Ale nie wiem dlaczego, kiedy wyciągnę linijki parzyste, potem nieparzyste i próbuję je scalić poleceniem
paste --delimiter=' ' plik_zawierający_linie_nieparzyste plik_zawierający_linie_parzyste > plik_wyjsciowy
Edycja 2:
Wydaje się, że rozwiązałem problem tego, że się kaszana działa. Otóż w pliku oprócz znaku końca linii " \n ", był jeszcze znak " \r ".
Dowiedziałem się o tym z pomocą Google i znajdując polecenie:
od -c [I]plik[/I]
Usunąłem znaki robiąc:
tr -d '\r' < plik > plik2
Teraz powinno pójść wszystko załatwić jedną sprytną pętelką. Nie ma to jak przesiedzieć przy jakimś skrypcie trochę czasu, tyle się człowiek nowych rzeczy może nauczyć