Chciałem zainstalować sobie Jbuilder X Fundation no ale nie chce się uruchomić. Do końca nawet nie wiem czy się wogle zainstalowała. Wszystko wygląda tak:
...
Mnie się tu wydaje, że coś jest źle ( dopiero 2 raz używałem make i make install więc może coś zepsułem?)
Z góry dzęki za pomoc!
[ Dodano: 2006-08-26, 11:04 ]
Mhn - a może w linuxie bardziej przyda się python? Bo chyba dużo programów na linuksa w pythonie i w C jest pisane?? No bo czy Java jest odpowiednia do pisania jakiś programów na linuksa - bo na windowsie pisałem tylko w Javie i było git a teraz to myśle, że może lepiej python??
Oczywiście nie ma problemów aby proramować w Javie, szczególnie jeśli znasz JBuildera z windowsa (choć ja używam Eclipsa) - java jest międzyplatformowa. Ale nauka innego języka napewno pomoże spojrzeć na problemy z innej strony (C jest podobny do Javy w składni, ale dla osoby znającej Jave może być trudno pisać w nim poprawny kod (wycieki pamięci, itp), jeśli już chcesz podobnego do C, ale działające natywnie to C++ (też problemy z pamięcią, ale obiektowy, itp), albo D). Python jest świetny (prosty, nauczysz się go bardzo szybko, i odrazu można w nim kodować sedno problemu, a nie zamartwiać się nad prostymi rzeczami, poza tym świetnie współpracuje z GTK)
PS. Instalacja przebiegła chyba bez problemu, ale ty nie instalowałeś jbuildera widze tylko cvs, co jest całkowicie nie potrzebne bo jest on w debianie w paczce (więc możesz go spokojnie odinstalować, make unistall, a potem apt-get install cvs). A w sprawie JBuildera to przeczytaj INSTALL i README. Z tego co wiem JBuilder jest napisany w Javie więc wystarczy że zainstalujesz kompilator lub maszynę wirtualną javy i możesz odpalić go bez kompilacji/instalacji.
Dzięki! Spróbuje z Java może się uda. Ale coraz bardziej sobie myśle żeby lepiej przejść narazie na pythona - chyba bardziej mnie się to narazie przyda. Jest on łatwy i chyba będzie lepiej jak najpierw naucze się pythona a potem znowu powruce do Javy.
Między Java a C++ jest zasadnicza różnica: Java może być wykorzystywana również w aplikacjach webowych, C++ niestety nie, C++ jest tylko do pisania oprogramowania.
No to i ja się wypowiem, analizując ostatnimi czasy rynek pracy zauważyłem że coraz więcej firm poszukuje pracowników z dobrą znajomości javy i baz danych. Aczkolwiek to nie nowość, ale przynajmniej ja zauważyłem nasilenie tego zjawiska w ostatnim czasie. Ogólnie rzecz biorąc znając Javę mamy na starcie większe szanse na znalezienie pracy. To taka krótka informacja dla szkolących się do zawodu programisty...