Witam wszystkich. Mam problem z konfiguracją publicznego statycznego IP na moim Ubuntu Server. Nie wiem już co jest źle. Mam 4 interfejsy sieciowe o nazwach od em1 do em4 z czego em1 podpięty do LAN a em4 do WAN. Poniżej konfiguracja z /etc/network/interfaces:
Routing idzie przez em1. Zresetowałeś interfejsy po ich konfiguracji? Czy w systemie są zainstalowane inne narzędzia do zarządzania siecią, np. Network Manager?
Jest to czysty Ubuntu Server bez trybu graficznego. Zbędnych rzeczy nie instalowałem. Interfejs konfigurowany najpierw wyłączyłem, skonfigurowałem i potem włączyłem. Routing zawsze idzie przez em1/eth0/pierwszy interfejs i jeśli nie to dlaczego? Czy może mieć jakieś znaczenie to, że domyślne trasy routingu, które wkleiłem, pokazują (pierwsza linia) że do sieci 0.0.0.0 dostajemy się przez interfejs em1 (lokalny) i przez router 192.168.100.2, który jest zakomentowany?
PS
Użyłem znaczników code, ale na podglądzie miałem cały przeklejony kod w takiej formie jak teraz wygląda, czyli nieczytelnie w jednej linii. Dlatego postanowiłem usunąć te znaczniki dla zwiększenia czytelności. Moderacja: Problem znaczników code występuje w stylu którego używasz, zmień styl wyświetlania forum