Na Windowsie istniało coś takiego, co nazywano bodajże bindowaniem. Polegało to na tym, że w zwykłym jpg można było ukryć archiwum ZIP. Poprzez wprowadzenie w konsoli komendy
W ten oto sposób po naciśnięciu otwiera się jedynie zdjęcie, ale jeśli otworzymy za pomocą winrara, to otworzy się nam zawartość archiwum. Używa się tego przeważnie do ukrywania dokumentów przed nieporządanymi osobami. Czy istnieje taka opcja na Linux? Posiadam najnowszego Debiana, dziś pobrany i zainstalowany.
Ostatnio zmieniony 25 grudnia 2016, 13:16 przez Alsenas, łącznie zmieniany 1 raz.
Powstaje plik wynik.jpg, który mogę uruchomić jako zdjęcie. Po uruchomieniu jako zip coś nie bardzo chce działać, bo w archiwum zamiast plików jest zdjęcie.
Sprawdziłem u siebie i też otwiera się jako zdjęcie. Gdy otworzyłem to "zdjęcie" w moich menadżerach archiwów to już niestety zgłaszają błąd.
Jednak gdy użyłem w konsoli komendy unzip na to "zdjęcie" rozpakowuje się poprawnie.
unzip wynik.jpg
Archive: wynik.jpg
warning [wynik.jpg]: 50234 extra bytes at beginning or within zipfile
(attempting to process anyway)
inflating: ukryty_dokument.pdf
Pod pewnymi względami może to być nawet zaleta, że należy użyć "magicznej" komendy w konsoli aby rozpakawać dane.
Jedynie PeaZip otwiera mi bezproblemowo wynik.jpg jako archiwum.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać sobie pod prawym klikiem odpowiednią komendę na pliki .jpg.