Jakie

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
dexterr

Jakie światowe instytucje i korporacje śmigają na linuxie?

Post autor: dexterr »

NASA to wiem że na Debianie dopindala. Widziałem program o działalności NCIS i oglądając wychwyciłem że też na czymś z KDE jadą. Miałem kiedyś wezwanie na POLIZEI (2008r.) pod Bochum u Niemców jak mi Szwed skasował brykę na Autobahnie i na posterunku na Mandriwkach jechali.
U nas spotkałem się tylko raz w Skarbówce w Gdańsku z linuxem ale był tak stary że nie wiem co to było. Tylko textowo se działał.
Tak sobie myślę - jakie jeszcze największe giganty światowe podziękowały Billowi Gatesowi za kasiastą współpracę...
Wiem też że przy Łubinowej w Warszawie w Polsacie dają na linuksach bo kumpela siedzi na infolini tam.

Pytam bo tak sobie poszperałem i nie chce mi się wierzyć że udział linuxowców w rynku to mały procencik. Microsoft coś chyba w uja tymi wyliczeniami ludzi robi ...
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Post autor: Dudi879 »

https://www.debian.org/users/ - tutaj masz listę.
A co do procentu udziałów, to bez przesady. Z własnego doświadczenia widzę, że ułamek ludzi wie, że jest coś takiego jak Linux a jeszcze mniejszy go używa.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

google
oracle
ibm
alzzen

Post autor: alzzen »

microsoft
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

fejsbog?
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

alzzen

Post autor: alzzen »

@neo86 - nie no, to miała być ironia, nie sądziłem wcale żeby ktoś w microsofcie używał czegoś nie od microsoftu jako os ;p
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

z tego co zasłyszałem to strategiczne serwy msu to na bsd jadą..na pewno nie na linuksie czy windowsie...

a co do tematu to
Debian będzie podstawowym systemem operacyjnym na komputerach Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

pewnie już jest..;>
&quot pisze:Nie wszystkie... większość usług on-line microsoftu jedzie na Windows Server: http://searchdns.netcraft.com/?restrict ... t.com&look up=wait..&position=limited

Wyszukiwarka domen serwerów z rozpoznawaniem na jakim systemie stoi serwis/strona
chyba zdajesz sobie sprawę, że to na 99% jest zaciemnione?? nikt mądry raczej nie wystawia sobie jawnie infa na czym stoi serw i będzie zaciemniał takie informacje ... tak jak Ty możesz robić serw odpytujący Twoją przeglądarkę w ciula przykładowo zaciemnieniem useragentai tak samo on może robić Ciebie;>
ODPOWIEDZ