[+]Nvidia wraz z intelem, no Found screen po upgrade kernela

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
matx132
Posty: 42
Rejestracja: 11 kwietnia 2009, 21:21

[+]Nvidia wraz z intelem, no Found screen po upgrade kernela

Post autor: matx132 » 19 maja 2017, 20:03

Witam,
otoż zakupiłem sobie nowego lapka bez systemu i chciałem na nim zainstalować debiana, wszystko ładnie poszło poza jednym, brak wifi, wyczytałem informację na necie iz trzeba zrobic upgrade do 4+ kernela gdyż na 3+ nie ma tych sterowników.

Po upgrade do wersji 4.9.0-0.bpo.2-amd64 X11 nie działał, próbowałem zainstalować nvidia driver oraz dodać nouveau do blacklisty ale niestety nadal jest ten sam problem, czy ktoś może wstanie mi pomóc z tym problemem?

błąd z xorg, xorg.conf wygenerowany poprzez nvidia-xconfig

Kod: Zaznacz cały

X.Org X Server 1.16.4 
Release Date: 2014-12-20
 [   26.475] X Protocol Version 11, Revision 0
 [   26.475] Build Operating System: Linux 3.16.0-4-amd64 x86_64 Debian
 [   26.475] Current Operating System: Linux matx 4.9.0-0.bpo.2-amd64 #1 SMP Debian 4.9.18-1"bpo8+1 (2017-04-10) x86_64
 [   26.475] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-0.bpo.2-amd64 root=UUID=5686698f-e749-4993-a79c-dc3635c3034b ro quiet
 [   26.476] Build Date: 11 February 2015 12:32:02AM
 [   26.476] xorg-server 2:1.16.4-1 (http://www.debian.org/support)
 [   26.476] Current version of pixman: 0.32.6
 [   26.476]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
 [   26.476] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (10 notice, (II) informational,
         WO warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
 [   26.477] (==) Log file: "/var/log/Xorg.O.log", Time: Fri May 19 19:50:27 2017
 [   26.477] (==) Using config file: "ietc/X11/xorg.conf"
 [   26.477] (==) Using system config directory "iusr/share/X11/xorg.conf.d"
 [    26.477] (==) ServerLayout "Layout0"
  [   26.477] (**) I-->Screen "Screen0" (0)
  [   26.477] (**) I  I-->Monitor "Monitor0"
  [   26.478] (**) I  1-->Device "Device0"
  [   26.478] (**) 1-->Input Device "Keyboard0"
  [   26.478] (**) 1-->Input Device "Mouse0"
  [   26.478] (==) Automatically adding devices
  [   26.478] (==) Automatically enabling devices
  [   26.478] (==) Automatically adding GPU devices
  [   26.478] (4,11,) The directory "Alsr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
  [   26.478]   Entry deleted from font path.
  [   26.478] (==) FontPath set to:
         /usr/share/fontsall/misc,
         /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled, 
         /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled, 
         /usr/share/fonts/X11/Typel,
         /usr/share/fonts/X11/100dpi,
         /usr/share/fonts/X11/75dpi,
         built-ins
   [   26.478] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
   [   26.478] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers  'mouse' or IN/mouse' will be disabled.
   [   26.478] (WW) Disabling Keyboard0
   [   26.478] (WW) Disabling Mouse°
   [   26.478] (II) Loader magic: Ox55bf3a508690
   [   26.478] (II) Module ABI versions:
   [   26.478]   X.Org ANSI C Emulation: 0.4
   [   26.478]   X.Org Video Driver: 18.0
   [   26.478]   X.Org Xlnput driver : 21.0
   [   26.478]   x.org Server Extension : 8.0
   [    26.478] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/cardl)
   [    26.478] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
   [    26.497] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:191b:17aa:380a rev 6, Mem la Oxd0000000/16777216, Oxc0000000/268435456, I/O @ Ox0000e000/64, BIOS @ Ox???????9/131072
   [    26.497] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:139a:17aa:380b rev 162, Hem 11 Oxd1000000/16777216, Oxa0000000/268435456, Oxb0000000/33554432, I/O @ Ox0000d000/128
   [    26.497] (II) LoadModule: "glx"
   [    26.497] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libglx.so
   [    26.504] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
   [    26.504]   compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [   26.504]   Module class: X.Org Server Extension
    [   26.504] (II) NVIDIA GLX Module 340.102 Mon Jan 16 12:37:38 PST 2017
    [   26.504] (II) LoadModule: "nvidia"
    [   26.504] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
    [   26.505] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
    [   26.505]   compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [   26.505]   Module class: X.Org Video Driver
    [   26.505] (II) NVIDIA dlloader X Driver 340.102 Mon Jan 16 12:17:09 PST 2017
    [   26.505] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA CPUs
    [   26.505] (++) using VT number 1

 [   26.505] (--) controlling tty is VT number 1, auto-enabling KeepTty
 [   26.505] (EE) No devices detected.
 [   26.505] (EE)
 Fatal server error:
 [   26.505] (EE) no screens found(EE)
 [   26.505] (EE)
 Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
  for help.
 [   26.505] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.O.log" for additional information.
 [   26.505] (EE)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2017, 09:02 przez matx132, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2043
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nvidia wraz z intelem, no Found screen po upgrade kernela

Post autor: dedito » 19 maja 2017, 20:21

To nie jest pełny log.
Przy optimusie korzystaj z bumblebee

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 5885
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Nvidia wraz z intelem, no Found screen po upgrade kernela

Post autor: Yampress » 19 maja 2017, 20:43

musisz zbudować od nowa moduł nvidii dla nowgo kernela
lub jeśli to są kernele z nowej lini skopiować moduł ze starego kernela w to samo miejsce w nowym kernelu
[yampress@debian /lib/modules]$ ls
4.9.0-2-amd64
4.9.0-3-amd64
[yampress@debian /lib/modules]$

matx132
Posty: 42
Rejestracja: 11 kwietnia 2009, 21:21

Re: Nvidia wraz z intelem, no Found screen po upgrade kernela

Post autor: matx132 » 20 maja 2017, 09:02

już udało mi się znaleźć rozwiązanie, nie chodziło o nvidia ale po upgrade kernela zrobiłem:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install --target-release jessie-backports xserver-xorg-video-intel libegl1-mesa libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri
I ładnie się uruchomiło wszystko :)

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 5885
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: [SOLVED]Nvidia wraz z intelem, no Found screen po upgrade kernela

Post autor: Yampress » 20 maja 2017, 09:39

temat rozwiązany oznaczamy wg tego poradnika
viewtopic.php?f=15&t=34136

Zablokowany