Zabetonowane "cache".

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
poppe
Posty: 10
Rejestracja: 30 listopada 2008, 23:08

Zabetonowane "cache".

Post autor: poppe » 09 kwietnia 2017, 09:27

Witam,
Mam serwer dedykowany, na nim stoi Debian, Apache, Mysql itp rzeczy do obslugi moich stron i forum, strony sa rozne i nie zalezne od siebie konfiguracyjnie/htacessowo (kazda pod swoja domena/w swoim foldere osobno itp, bazy rownez..) ..
Problem polega na tym, ze po przenosinach z jednej serwerowni do drugiej, mam problem z wyswietlaniem obrazkow na kazdej stronie jaka by to nie bylo, chodzi o to, ze np zmieniam logo na stronie XYZ, podmieniam plik na FTP, usuwam cache i nadal na stronie XYZ jest stare logo i kazdy widzi stare, choc wgrywalem na FTP nowe.. tak zabetonowal sie kesz, ze nie rozumiem juz tego w jaki to sposob sie tak zrobilo? Ktos ma jakies porady? Bo wymieklem.

ps. Najlepsze jest ze jak strona ma nazwe folderu theme np XYZ i tam swieze pliki graficzne ktore chce by bylo wysietlane, a nie sa, bo cache trzyma stare - to gdy zmienie nazwe folderu theme XYZ np na XYZ5 dam refresh F5 przegladarki, to zaladowuje nowa grafike ;o No ale to nie normalne, abym zmienial co chwile nazwe folderu z kazda zmiana jakiejs grafiki.

ps2. cloudflare rowniez jest podpiete, ale one chyba nie powinno tak trzymac keszu, w sumie off byl na pareminut i dalej problem wsytepowal.. a konfiguracja CF jest ok.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1755
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Zabetonowane "cache".

Post autor: LordRuthwen » 10 kwietnia 2017, 16:35

F5 wcale nie oznacza odświeżenia obrazków w cache przeglądarki, próbowałeś otwierać stronę w innej przeglądarce, która nie miała wtedy w pamięci tej strony?
Do takich rzeczy polecam tryb incognito w Chrome lub FF.
Apache masz bezpośrednio w świat czy osłaniasz go czymś jeszcze?
W logach apache w ogóle widzisz request o ten plik graficzny?

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 889
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Re: Zabetonowane "cache".

Post autor: pawkrol » 10 kwietnia 2017, 17:37

Zgodzę się z Lordem. Jak dla mnie to problem cache przeglądarki. Nie raz się na to nadziałem. Wyczyść cache,historię i dopiero wtedy odświeżaj przez F5.

liske1
Beginner
Posty: 108
Rejestracja: 12 maja 2012, 13:54

Re: Zabetonowane "cache".

Post autor: liske1 » 17 kwietnia 2017, 18:08

Możesz także użyć skrótu ctrl+shift+R (w chrome) , który odświeża stronę usuwając pamięć podręczną .

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości