tytułem wstępu, w świecie debiana, serwerów, itp dopiero raczkuję, także jakby co to prosiłbym "dużymi literami";)
Mam zainstalowanego Debiana 8 i próbowałem odpalić na nim ownCloud 9, jednakże przy próbie konfiguracji wyrzucało mi komunikat "cant' write into config directory". Z problemem tym walczyłem na różne sposoby - bezskutecznie (m.in. starsze wersje ownClouda kończą tak samo).
W chwili obecnej przerobiłem instrukcje z http://leszek-klich.pl/2016/09/28/owncl ... a-hyper-v/
szczególnie w części:
Kod: Zaznacz cały
Teraz można otworzyć w przeglądarce adres http://adres_serwera/owncloud. Prawdopodobnie zostanie wyświetlony błąd: Can’t write into config directory! This can usually be fixed by giving the webserver write access to the config directory.
sudo chown -R www-data:www-data /var/www/owncloud/
Tym razem skrypt instalacyjny załaduje się poprawnie i będzie informował o ew. braku zależności w pakietach.
Następnym krokiem jest konfiguracja katalogu OwnCloud w serwerze Apache.
Należy w tym celu utworzyć nowy plik:
sudo touch /etc/apache2/sites-available/owncloud.conf
Wpisać do niego poniższą zawartość pleceniem:
sudo nano /etc/apache2/sites-available/owncloud.conf
Alias /owncloud "/var/www/owncloud/"
<Directory /var/www/owncloud/>
Options +FollowSymlinks
AllowOverride All
<IfModule mod_dav.c>
Dav off
</IfModule>
SetEnv HOME /var/www/owncloud
SetEnv HTTP_HOME /var/www/owncloud
</Directory>
oraz utworzyć łącze symboliczne do stron włączonych:
ln -s /etc/apache2/sites-available/owncloud.conf /etc/apache2/sites-enabled/owncloud.conf
oraz włączyć w serwerze WWW kilka modułów:
sudo a2enmod rewrite
sudo a2enmod headers
sudo a2enmod env
sudo a2enmod dir
sudo a2enmod mime
sudo a2enmod xml
na koniec należy zrestartować serwer poleceniem: sudo service apache2 restart. Po tych czynnościach można ponownie skontrolować działanie strony. Jeśli wszystko działa, można przystąpić do dalszych czynności.z tego co wyczaiłem to nie startuje apache2, przy próbie jego restartu (/etc/init.d/apache2 restart/ wywala komunikat:
Kod: Zaznacz cały
[....] Restarting apache2 (via systemctl): apache2.serviceJob for apache2.service failed. See 'systemctl status apache2.service' and 'journalctl -xn' for details.
failed!Kod: Zaznacz cały
Failed to start LSB: Apache2 web server