[+] Problem z instalacją "w połowie"

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pltvgz20
Posty: 14
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:59

[+] Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: pltvgz20 » 09 maja 2017, 21:37

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ na razie w kwestii Linuxa jestem dość "zielony". Pobrałem obraz ISO Debiana 8 wersji stabilnej i przy pomocy programu Rufus zrobiłem bootowalnego pendrive'a z obrazem pierwszej płyty DVD. W Rufusie nic nie ustawiałem, jak był ustawiony "fabrycznie" tak tego pendrivea "tworzył". Dodam jeszcze, że to dość nietypowy pendrive ponieważ składa się z modemu, w który jest włożona karta pamięci, ale bez problemu tak utworzony zbootował się. Na etapie instalacji doszedłem do momentu, że podstawowy system został zainstalowany. Dopiero, gdy miały być wybierane dodatkowe pakiety (np. serwer druku, lub GNOME) ten etap kończył się błędem, że ten etap instalacji nie może być wykonany bez żadnego komentarza czym jest to spowodowane i bez żadnego kodu błędu. Komunikat był taki, jak w tym poście: https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=20672 więc idąc tym tropem zmieniłem układ partycji - początkowo było ustawione wszystko na automatyczny ich wybór wielkości z osobnymi partycjami /home, /, bodajże /var i /tmp, przez co "/" miała tylko 9 GB. Zgodnie z sugestiami z cytowanego wątku myślałem, że 9 GB w "/" to za mało, zabrałem więc z /home 7,6 GB skutkiem czego "/" miała 16,6 GB. To też nie pomogło, ten sam błąd, na tym samym etapie, oczywiście mimo ponownego wykonania podstawowej instalacji. Postanowiłem potem jedynie wyodrębnić /home, a na końcu już nawet z tego zrezygnowałem i instalator sam rozmieścił "/" i partycję wymiany, tworząc najprostszy układ. Skutek oczywiście ten sam, choć "na Linuksa" przeznaczone na dysku jest około 30 GB. Komputer to laptop Siemensa 1,73 GHz 1,75 GB RAMu. Na dysku przed instalacją i po niej były i są trzy partycje NTFS, na jednej Windows XP. Żeby Windowsa odpalić, mimo niewykonania etapu instalacji z dodatkowymi pakietami (GNOME, serwer druku) przeszedłem do kolejnego etapu, który skutecznie zainstalował GRUBa. Windows działa, Debian jedynie w trybie tekstowym, lecz na ile jest sprawny to niestety nie wiem, bo małą mam wiedzę w zakresie konsoli. Po zalogowaniu na konto utworzone podczas instalacji po wpisaniu "su" loguję się na roota, bez zalogowania na zwykłe konto zalogowanie przy pomocy „su” jest niemożliwe. Tak jak w tym poście cytowanym jest napisane próbowałem z pozycji Total Commandera w Windowsie patrzeć potem w „/var/log”. Były tam jakieś pliki z rozszerzeniem .log otwierał się jakiś tekst, ale nic z tego wątku nie odnajdywałem. Inne pliki tam nie miały żadnego rozszerzenia. Miałem do niedawna Debiana na tym samym komputerze ale w wersji bodajże 5 i musiałem z niego zrezygnować, gdyż mam Internet poprzez modem usb (ten, który posłużył za pendrive) i nie dawało się go w tej starszej wersji Debiana przełączyć z opcji „bycia pendrivem” na „bycie modemem”. Wtedy jak instalowałem Debiana, tylko że z płyty DVD nie było żadnych problemów, ale to było już ileś lat temu. Nie wiem, czy to w ogóle ważne informacje, ale piszę wszystko co widziałem, gdyż jestem zielony. ;p Nie wiem co robić, bardzo proszę o pomoc, ale taką "łopatologiczną" bez żadnych najmniejszych skrótów myślowych, ponieważ moja wiedza jest delikatnie mówiąc mała na temat Linuksa. :)

Z góry dzięki. :)
Ostatnio zmieniony 02 czerwca 2017, 12:20 przez pltvgz20, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1757
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: LordRuthwen » 10 maja 2017, 07:04

Skoro masz działający system to zainstaluj teraz kde czy co tam chcesz, grupy możesz wybierać używając taskela.
Było by też pomocne, gdybyś podał wyniki:

Kod: Zaznacz cały

df -h
df -i

pltvgz20
Posty: 14
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:59

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: pltvgz20 » 10 maja 2017, 13:28

Próbowałem tak zrobić. Włączał się jedynie tryb tekstowy, logowałem się na swoje konto, bo tylko była taka możliwość, a potem logowałem się na "su", bo już z mojego konta mogłem. Potem wpisywałem "apt-get install gnome" jeżeli dobrze pamiętam; otrzymywałem komunikat, że będzie potrzebne na zainstalowanie 2048 mb, zgadzałem się i pojawiał się komunikat, żeby włożyć dysk cd nr 1 debiana, choć ten pendrive cały czas był w usb. Zmieniałem usb i podłączałem pendrivea do wszystkich gniazd usb - mam ich trzy i nadal jakby system go nie widział.

A co do wyników "df -h df -i", to wpiszę w konsoli i zobaczę co wyskoczy i uzupełnię wiadomość. :)

No już mam. :) Trochę tekstu wyskoczyło, a nie wiedziałem jak to skopiować do jakiegoś pliku, więc zrobiłem zdjęcie. :):

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/defcd132037846dc

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2033
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: dedito » 10 maja 2017, 14:45

Musisz jeszcze ustawić repozytoria, aby móc instalować paczki.
Jeśli jesteś pewien, że masz te paczki na USB to musisz go podmontować pod ścieżką o którą pyta instalator, tylko dla mnie gra nie warta świeczki, jak masz dostęp do neta to ustaw oficjalne repozytoria.

pltvgz20
Posty: 14
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:59

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: pltvgz20 » 10 maja 2017, 22:17

Panowie :) powód się okazał banalny - Rufus jakoś źle "wyprodukował" bootowalnego pendrive'a. Coś mnie tknęło spróbować innym programem zrobić tego pendrivea (Universal USB Installer się nazywa ten drugi) i nim zrobiony pendrive bez problemu przeprowadził instalację od początku do końca. Próbowałem najpierw przed nową instalacją w trybie tekstowym instalować GNOME (apt-get install gnome), ale wyskakiwał komunikat, że w /media/cdrom nie ma płyty, choć pendrive był w USB. Wpisałem fdisk -l, pendrive pokazał się, że jest w /dev/sdb1 jeżeli dobrze pamiętam. Wpisałem więc komendę "mount /dev/sdb1 /media/cdrom". Byłem jednocześnie w katalogu /media/cdrom więc dałem dir oraz ls ale po żadnej z tych komend nie pokazywała się żadna zawartość w /media/cdrom. Dałem potem więc cd \ i znowu cd /media/cdrom. Wtedy już pokazywało pliki z pendrive po wspianiu dir albo ls.Niestety po wpisaniu apt-get install gnome dostawałem komunikat, że cdrom nie może być odmontowany, czego kompletnie nie rozumiałem, bo przecież pendrivea montowałem do tego katalogu i bynajmniej nie po to, żeby komputer chciał jego odmontowania ;). W ogóle to nie wiem, czy tak to miałem robić - pendrivea, który ma nagrany obraz iso i " ma udawać cdrom" można montować do katalogu cdrom (/media/cdrom), żeby "udawał cdrom"?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 1757
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: LordRuthwen » 11 maja 2017, 07:33

Ja nie wiem co wy macie z tym całym rufusem, na wiki Debiana jest jasno i przejrzyście opisane jak należy robić pendrive instalacyjny.
Kolejne pytanie o rufusa zostanie odesłane do wiki a temat zamknięty.

pltvgz20
Posty: 14
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:59

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: pltvgz20 » 11 maja 2017, 19:27

Przepraszam za aferę. :) Trochę to też z tego, że jestem jak dziecko we mgle, bo nie znam angielskiego, a po niemiecku jedynie piąte przez dziesiąte rozumiem, a strony (chyba) na ten temat właśnie "zagraniczne":

https://www.debian.org/releases/stable/ ... al.pl.html

i wspomniane przez Ciebie wiki:

https://wiki.debian.org/BootUsb

No ale cóż, przy okazji widać, że będę musiał się podciągnąć z języków. :) Najważniejsze, że problem rozwiązany, teraz już bawię się powoli systemem - odpaliłem jakoś modem, dodałem repozytoria, nawet teraz piszę z Debiana :). Za zamęt przepraszam raz jeszcze. Dzięki za pomoc. :)

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 5978
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: Yampress » 12 maja 2017, 19:31

Po raz kolejny powtarzam za kimś innym. Ustaw odpowiednie repozytoria debiana.
Usuń wpisy, które pobierają pakiety z dvd/cd, a pozostaw te, które będą pobierać pakiety z internetu.
Wtedy instalator nie będzie prosił Cię o wsadzenie płyty, tylko pociągnie sobie wszystko z internetu co mu potrzeba.
viewtopic.php?t=1408

po czym aktualizuj bazę danych o pakietach i instaluj to co potrzebne już z sieci.

pltvgz20
Posty: 14
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:59

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: pltvgz20 » 13 maja 2017, 14:08

Internet działa, przez repozytoria już jakoś przebrnąłem. :) Rozdzielczość także już wyświetla prawidłową, choć z tym miałem najwięcej problemów; więc wszystko już ładnie działa. :) Dzięki jeszcze raz za pomoc. :)

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 5978
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Problem z instalacją "w połowie"

Post autor: Yampress » 13 maja 2017, 14:14

Oznacz więc tematy, które masz rozwiązane wg instrukcji poniżej
viewtopic.php?f=15&t=34136

Zablokowany

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości