PDA

Zobacz pełną wersję : problem z ... karta graficzna ATI (?)



zimzum
11-10-2006, 12:59
Hey,

jestem tutaj nowy, wiec w pierwszej kolejnosci witam wszystkich forumowiczów.

Mam problemy z moja grafika. Wlasnie zainstalowalem nowe sterowniki (8.29.06) i podczas ogladania czegokolwiek (filmy, prezentacja 3d, dowolny odtwarzacz) uzyskuje na obrazie cos, co strasznie przypomina efekt mory. Nie umiem tego dokladniej opisac. Problem pojawia sie tylko w oknie wyswietlanego obrazu. Nie mam tego problemu pod Knoppiksem i sam efekt mory tez nie wchodzi w gre (monitor jest podlaczony cyfrowo). Kompletnie zglupialem i nie wiem, gdzie szukac przyczyny.

To moj plik xorg.conf:



# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
# path to defoma fonts
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection



#Section "Device"
# Identifier "Generic Video Card"
# Driver "ati"
#EndSection

Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "fglrx"
Endsection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
Option "DPMS"
HorizSync 28-64
VertRefresh 43-60
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Video Card"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Bede szalenie wdzieczny za kazda pomoc.

Kaka'
11-10-2006, 13:42
Mi się nie podoba wartość odświeżania u ciebie, ale może się mylę. Upewnij się, że jest taka sama wartość jak podano w instrukcji od twojego monitora.

Zobacz też tu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=32&postdays=0&postorder=asc&start=30 a dokładniej na ostatniego posta (czyli mojego). Nie instaluje sterowników 8.29.6 tylko 8.28.8. Tu masz linka do tych sterów: https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=27

Mi stery 8.29.6 nie działają. Ale działają za to 8.28.8. Więc warto spróbować. Może jak zainstalujesz te starsze to problem się już nie będzie pojawiał. Na początku postu podałem linka gdzie napisałem co JA robiłem żeby x'y mi działały.

Pozdrawiam!

zimzum
11-10-2006, 15:48
Dzieki za odpowiedz. Poprawilem czestotliwosc odswierzania. Rzeczywiscie nie zgadzala sie. Niestety problem wciaz wystepuje. Chyba rzeczywiscie pozostaje mi przejscie na starsze sterowniki chociaz przeraza mnie ta wizja, bo instalowanie obecnych to byla katastrofa.

Kaka'
11-10-2006, 16:04
Niestety problem wciaz wystepuje.

W tej konfiguracji mi się jeszcze nie podoba "Section Module".

U Ciebie jest:


Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection

A u mnie jest:


Section "Module"
Load "GLcore"
Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "record"
Load "speedo"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection

Może u Ciebie jest inaczej bo masz xorga (ja mam xfree)...pewien na 100% nie jestem. Jeżeli pokusisz się na wpisanie tego co ja mam to koniecznie zrób kopię zapasową tego pliku!


Chyba rzeczywiscie pozostaje mi przejscie na starsze sterowniki chociaz przeraza mnie ta wizja, bo instalowanie obecnych to byla katastrofa.

Nom, spróbuj ze starszymi sterownikami.

Czemu mówisz, że instalowanie sterowników to "katastrofa"? Ja nie wiem...90% ludzi twierdzi, że jest to bardzo trudne. Z kolei dla mnie to było łatwe. Na tym forum Radex napisał jak zainstalować te stery. Ja to robiłem trochę inaczej, aczkolwiek nie miałem z tym problemu. Problem miałem ze ściągnięciem sterów a potem to luz :) Jak będziesz postępował według tego co napisał Radex albo ja (też zamieściłem swój opis) to na 99% uda Ci się!

Pozdrawiam!

dodi
11-10-2006, 16:47
Przyczyny szukaj w logach x.org :-). Wklej ją tu to coś poradzimy.

zimzum
11-10-2006, 18:03
Ja wlasciwie mialem takie standartowe problemy z instalacja (brak bibliotek etc, niepoprawna wersja etc), ale i tak przez jakis czas grafika nie chciala mi chodzic na sterownikach ATI. Zgubilem sie i juz sam nie wiem, co pomoglo. Chyba dpkg-reconfigure xserver-xorg, ale moge byc w bledzie. Reczne ustawianie xorg.conf nic nie dawalo. No ale do upartych swiat nalezy;)


[ Dodano: 2006-10-11, 22:21 ]
Jeszcze jedna dziwna sprawa. W ATI Control Panel w zakladce Desktop Setup mam zaznaczona opcje 'Clone Mode" mimo ze mam jeden monitor. Ne moge jej zmienic poprzez ten panel. To normalne czy nienormalne?

[ Dodano: 2006-10-14, 13:48 ]
Troche z moim problemem walczylem i troche rzeczy zmienialem. Nic nie pomoglo. Wgralem starsze sterowniki, ale to nic nie zmienilo. Uruchomilem X-video, ale wciaz nic (w mplayer wciaz moge uzywac tylko gl2).

Jedna rzecz mnie zaintrgowala. Podobne 'lamanie' obrazu zauwazylem podczas szybkiego ruszania oknami (mam nadzieje, ze to slowo jest na tym forum dozwolone;) ) w KDE. Na przyklad gdy otworze jakis katalog w Konquerorze i szybko przeniose go w inna czesc puliptu to jego brzegi 'lamia' sie. Wyglada to tak, jakby brzeg zostal podzielony na czesci i kazda czesc zostala przesunieta oddzielnie. Niestety to przesuwanie roznych czesci jest nierownomierne i widac to rozerwanie. Moze to jest ten sam problem i to kwestia ustawien KDE?

Mi juz brak pomyslow. Chyba czas przerzucic sie na Knoppiksa:(

Dzieki za wszelkie sugestie.

Kaka'
14-10-2006, 13:08
Jeszcze jedna dziwna sprawa. W ATI Control Panel w zakladce Desktop Setup mam zaznaczona opcje 'Clone Mode" mimo ze mam jeden monitor. Ne moge jej zmienic poprzez ten panel. To normalne czy nienormalne?

U mnie też tak jest ustawione i wszystko dobrze działa.


Jedna rzecz mnie zaintrgowala. Podobne 'lamanie' obrazu zauwazylem podczas szybkiego ruszania oknami (mam nadzieje, ze to slowo jest na tym forum dozwolone;) ) w KDE. Na przyklad gdy otworze jakis katalog w Konquerorze i szybko przeniose go w inna czesc puliptu to jego brzegi 'lamia' sie. Wyglada to tak, jakby brzeg zostal podzielony na czesci i kazda czesc zostala przesunieta oddzielnie. Niestety to przesuwanie roznych czesci jest nierownomierne i widac to rozerwanie. Moze to jest ten sam problem i to kwestia ustawien KDE?

Wiesz, mam dokładnie to samo. Według mnie nie jest to wina sterowników itp. tylko konfiguracji. Ja się za to nie brałem i nie będę brał bo mnie to nie przeszkadza - nie ruszam szybko oknami :)


Mi juz brak pomyslow. Chyba czas przerzucic sie na Knoppiksa:(

Nie poddawaj się! W Debianie tak jest, że trzeba dużo rzeczy "ręcznie" robić ale to nie jest wada tylko zaleta bo możesz wtedy zrobić co ci się podoba (tak ja uważam). Knoppix wszystko robi automatycznie więc w pewnym sensie jest to trochę pójście na "łatwiznę". Jak będziesz chciał naprawdę "opuścić" debiana to spróbuj ubuntu. Bazuje ono na debianie ale jest łatwiejsze. Nie będziesz musiał tyle rzeczy robić. Ja jednak polecam pozostanie przy Debianie bo jak już będzie Ci wszystko pięknie działać powiesz sobie: "Jak to dobrze, że zostałem przy Debianie". Taka jest prawda :)


Wracając do tematu to spróbuj może pozmieniać coś w "ATI Control Panel". Proponuję także zajrzeć na http://radeon.fc.pl/news.php Może coś tam ciekawego znajdziesz.

I jeszcze jedno...czy Ty potrzebujesz sterów? Potrzebujesz m.in. tej nieszczęsnej akceleracji 3d? Bo ostatecznie możesz odinstalować sterowniki a x'y będą ci działały - oczywiście bez akceleracji. Ja zainstalowałem sterownii tylko dlatego żeby zobaczyć czy jest to trudne itp. bo wiele osób mówi, że jest to bardzo trudne. Ja sterów nie potrzebuje ale nie wiem jak Ty...

Pozdrawiam!

zimzum
14-10-2006, 13:27
Wiesz, mam dokładnie to samo. Według mnie nie jest to wina sterowników itp. tylko konfiguracji. Ja się za to nie brałem i nie będę brał bo mnie to nie przeszkadza - nie ruszam szybko oknami :)



Ta konkretna rzecz tez mi nie przeszkadza.



Nie poddawaj się!


Nie chce, ale zabawa z Debianem zabiera zbyt duzo czasu, ktorego ja nie mam. Wcale mi sie nie usmiecha przesiadka na inny system, bo Debiana lubie.



Wracając do tematu to spróbuj może pozmieniać coś w "ATI Control Panel". Proponuję także zajrzeć na http://radeon.fc.pl/news.php Może coś tam ciekawego znajdziesz.


Tam prawie nic nie ma:(



I jeszcze jedno...czy Ty potrzebujesz sterów?


Akceleracji 3d nie potrzebuje w ogole. Ale bez zainstalowanych sterownikow filmy sie koszmarnie tna (kilka klatek na sekunde i do tego straszne zaklamania). Obraz z sterownikami jest lepszy i plynne. Jedynie te 'rwane linie' wszystko psuja. Byc moze problem nie tkwi w sterownikach tylko innych 'urzadzeniach' ktore biora udzial w wyswietlaniu obrazu?

Pozdrawiam

Kaka'
14-10-2006, 13:36
Nie chce, ale zabawa z Debianem zabiera zbyt duzo czasu, ktorego ja nie mam. Wcale mi sie nie usmiecha przesiadka na inny system, bo Debiana lubie.

Tak, przy Debianie trzeba siedzieć ale tu tkwi cała zabawa :) Ja mam mnóstwo czasu więc mi to nie przeszkadza no ale skoro Ty nie masz czasu to polecam ubuntu. Bazuje na debianie tylko wszystko łatwiej idzie konfigurować. To taki "ułatwiony" Debian.


Akceleracji 3d nie potrzebuje w ogole. Ale bez zainstalowanych sterownikow filmy sie koszmarnie tna (kilka klatek na sekunde i do tego straszne zaklamania). Obraz z sterownikami jest lepszy i plynne. Jedynie te 'rwane linie' wszystko psuja. Byc moze problem nie tkwi w sterownikach tylko innych 'urzadzeniach' ktore biora udzial w wyswietlaniu obrazu?

Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcie ekranu wtedy byśmy zobaczyli jak te "rwane linie" wyglądają. Ułatwiło by nam to "diagnozę" :)

Pozdrawiam!

zimzum
14-10-2006, 18:40
Chyba mi sie udalo:) Co zrobilem? Nie wiem. I mam tu ochote przeklnac! Dodalem w xorg.conf wpis :

Option "VideoOverlay" "on"

i dzieki temu wlaczylem obsluge X-Video. W tej chwili ruszylem mplayera z ustawionym sterownikiem xv. No i ladnie mi gra:) Probowalem wczesniej uzyc tego sterownika ale mplayer nie dzialal. Widocznie potrzebny byl reboot systemu.

Pozniej sprawdze jak sprawa wyglada w innych odtwarzaczach. Jesli nadal jestescie ciekawi jaki mialem problem to sprobuje podrzucic jakies fotki.

Mam troche inna (smieszna) sprawe. Probowalem rowniez zmiany sterownika z fglrx na ati w xorg.conf. X'y z tym sterownikiem wystartowaly mi w rozdzielczosci 640x480 i odswierzaniem 19000HZ!!! Do tego nie moglem nic zmienic.Tak wyglada xorg.conf po zmiane:


# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
#Section "Device"
# Identifier "Generic Video Card"
# Driver "ati"
#EndSection
#Section "Device"
# BusID "PCI:1:0:0"
## Identifier "Generic Video Card"
# Driver "vesa"
#EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]" 0 0
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection

Section "Files"

# path to defoma fonts
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "GLcore"
Load "int10"
Load "type1"
Load "dbe"
Load "v4l"
Load "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
HorizSync 28.0 - 64.0
VertRefresh 43.0 - 60.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]"
Driver "ati"
Option "VideoOverlay" "on"
#Option "mtrr" on
EndSection

Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]"
Driver "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "aticonfig-Device[0]"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]"
Device "aticonfig-Device[0]"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]"
Device "aticonfig-Device[0]"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection



Moze gdzies mam jeszcze jakas bzdure napisana?

Wszystkim bardzo dziekuje za pomoc!

Kaka'
14-10-2006, 18:54
Jeszcze raz masz "dziwną" wartość odświeżania :) A tak po za tym wszystko w xorg.conf wygląda poprawnie ale mogę się mylić.

Pozmieniaj również wpisy z rozdzielczością. Masz ich tam mnóstwo wpisane. Najlepiej wpisz tylko te które będą Ci potrzebne.


Jak wklejasz np. logi albo zawartość xorg.conf to zaznacz to jako kod - przycisk "Code" - albo przycisk "Quote". Twój post stanie się bardziej czytelny.

Pozdrawiam!